Er bestaat heel wat twijfel over wat een pergola nu precies is. Om alle twijfel de wereld uit te helpen is het eenvoudige antwoord gewoon: “Een pergola is EXACT hetzelfde als een terrasoverkapping of een prieel.”

Een pergola is dus met andere woorden een type overkapping die dienst doet als zonwering. Deze kan tegen een gevel worden geplaatst (over een terras), of eender waar in de tuin worden gezet, als beschutting tegen vrijwel alle weersomstandigheden.

Waarom een pergola kiezen?

Een pergola heeft vele voordelen. Het versterkt ten eerste jouw band met de natuur. Door voor een pergola te kiezen creëer je immers je eigen plekje, buitenshuis. Hierdoor kan je heerlijk relaxen door gewoon buiten te zitten. Daarbij hoef je de luxe van binnenshuis niet te verliezen! Zo kan je ook lichten, verwarming en elektriciteit in je pergola laten integreren. Een alternatief voor een pergola is natuurlijk een parasol. Echter is een parasol verre van stabiel en zeker niet zo stevig als een pergola. Een pergola blijft er dag in dag uit, jaar na jaar staan en bewijst keer op keer dat het uitstekende zonwering is. Daarbij kan je je meubilair ook gewoon buiten laten staan. Alles wordt immers overdekt door sterke materialen, waardoor je geen schrik moet hebben dat je meubels binnen de korste keren zullen onderregenen of door de zon verbleken.

Pergola materialen

Een pergola is verkrijgbaar in de meeste kwalitatieve materialen. Zo kan je kiezen voor hout, aluminium, PVC, metaal en glas. Glas en PVC wordt wel meestal enkel gebruikt voor (een deel van) de dakpanelen.