Een omheining kan veel voordelen bieden.

Allereerst schrikt het inbrekers af. Inbrekers breken veel minder snel in als ze een omheining zien. Dat komt vooral doordat ze denken dat het veel lastiger is om binnen te komen wanneer er een omheining om een woning aanwezig is, dan wanneer die omheining er niet is. Dat is ook wel logisch, want bij de aanwezigheid van een omheining moet je natuurlijk eerst om die omheining heen of de omheining op een andere manier zien te omzeilen alvorens je bij het huis aankomt. Bovendien belemmert een omheining de vluchtroute: als een inbreker snel wil vluchten zal hij toch altijd nog over de omheining heen moeten voordat hij echt snel weg kan zijn. Een andere reden hiervoor is dat er achter een omheining soms honden worden gehouden. Natuurlijk merk je dat doorgaans snel genoeg op het moment dat er een blaffend wezen om de hoek vandaan komt stuiven, maar dan heb je al als nadeel dat de bewoners waarschijnlijk ook wakker worden, en bovendien weet je niet wat voor hond het is, dus loop je het risico om gebeten te worden.

Volgens Professionele slotenmaker Nijmegen is het van belang dat een omheining goed is beveiligd. Op die manier werkt de omheining het beste. Een omheining heeft immers weinig nut als hij zo omzeild kan worden doordat bijvoorbeeld het hek eenvoudig open gezet kan worden. Op die manier kan een inbreker immers alsnog zo bij de woning aankomen om alsnog aan het inbreken te beginnen.

Je kunt je omheining goed beveiligen door er afdoende hang- en sluitwerk aan te bevestigen zodat de omheining niet eenvoudig is te openen. Vooral bij hekken is dit van groot belang. Een hek heeft immers weinig nut als het door iedereen met weinig moeite weer te openen is. Je weet dat je hang- en sluitwerk goed in orde is wanneer je sloten gebruikt die gecertificeerd en goedgekeurd zijn. Hier is bijvoorbeeld het SKG keurmerk voor uitgevonden. Sloten met het SKG keurmerk hebben één, twee of drie sterren, afhankelijk van de mate van vertraging die ze de inbrekers bieden. Een slot met één ster biedt 3 minuten vertraging. Dit houdt in dat een inbreker er minimaal 3 minuten over doet om het slot open te breken, het zij met speciale gereedschappen om het slot zonder breekschade te openen, het zij met kracht door het slot door te knippen. Verder zijn er nog SKG goedgekeurde sloten met twee of drie sterren. Het spreekt voor zich dat hoe meer sterren er op het slot aanwezig zijn, hoe beter de beveiliging van het slot is. Uiteraard zijn SKG sloten met drie sterren over het algemeen prijziger dan SKG sloten met één of twee sterren.