Bent u op zoek naar een mooie houten poort om uw terrein af te kunnen sluiten, bedenk dan dat er erg veel mogelijkheden zijn.

Over tuinpoorten

Het aanbod tuinpoorten is groot. Er zit veel verschil in hoogten & materialen. Globale indeling van de verschillende soorten:

 

  • dichte poort
  • open poort
  • Engelse poort

De dichte poort

De dichte poort geeft u uiteraard het meeste privacy en is uitermate geschikt, als de poort dicht bij uw woning staat. Het binnenkijken van voorbijgangers is daarmee een stuk moeilijker en zijn dus uw eigendommen ook beter beschermd.

De open poort

Dit type poort is geschikt voor de langere oprit of die waar de privacy niet in het geding komt. Heeft u met de indeling van uw tuin rekening gehouden met het feit dat het zicht op de woning nihil is, dan is dit een prima optie. Natuurlijk ook voor diegenen die geen problemen hebben met een onbelemmerde kijk op het huis of omdat men het open karakter mooi vindt.

De Engelse poort

De Engelse poort is een poort die uit Engeland is overgewaaid en men daar veel aantreft. Dit is een van de typen open poorten, met de typische gebogen zijkanten aan een of weerszijden van de poort.

De gebruikte materialen

Houten poorten kunnen van larikshout(douglas), eiken, iroko, padouk, itauba, sapeli, teakhout en uiteraard nog veel meer houtsoorten gemaakt worden. De hardhouten soorten hebben uiteraard de langste levensduur, maar die levensduur is ook nog afhankelijk van de wijze waarop het hout gedroogd is (langzaam is het beste) en de wijze van bevestiging aan de steunen. Het proces van drogen geeft de beste garantie dat scheuren en vervormen van de poorten tot een minimum worden beperkt. Hout daarentegen zal altijd blijven werken (krimpen en uitzetten), dus met een langzame droging kunnen veel problemen worden voorkomen.

Ook de constructie van de poort bepaalt of er water in de bevestigingspunten kan lopen en of dat een poort goed afwatert. Water dat ergens kan blijven staan versnelt het rottingsproces van het hout. Schuine kanten zijn dus aan te bevelen.

De afwerking van de houten poort

Houten poorten kunnen meestal onbewerkt blijven doordat de kwaliteit van het hout het rotten lang tegen zal houden. Ook zijn er houtsoorten die een natuurlijke hoeveelheid olie in het hout hebben die houtrot tegen zullen gaan.

Bij onbehandeld hout zal de natuurlijke kleur van het hout verminderen en op den duur grijs gaan uitstralen. Hier is niets mis mee en zal de kwaliteit van uw poort niet aantasten. Ziet u liever de natuurlijke uitstraling van het hout, dan kunt u overwegen om het hout regelmatig te oliƫn of te beitsen. Wat ook kan is het hout lakken in een kleur naar keuze. Diverse Ral-kleuren staan u ter beschikking en er zit altijd wel een kleur naar uw wens bij.

Onbehandeld hout dat in contact komt met ijzer kan grijze tot zwarte verkleuringen tot gevolg hebben. Aangeraden wordt dan ook om alleen roestvast verbindingsmateriaal te gebruiken voor uw poort.

Persoonlijk tintje

Veel mensen vinden het leuk om een persoonlijk tintje in de poort aan te brengen. Hierbij kunt u denken aan het laten inkerven van uw naam, de naam van het huis en zelfs een familiewapen is bij sommige bedrijven mogelijk. Mocht het bedrijf dat uw poort maakt dit niet kunnen maken, dan kunt u dit achteraf altijd nog uitbesteden aan een timmerman of gespecialiseerd bedrijf.

De keuze is persoonlijk

Zoals hierboven al gesteld is, is het erg persoonlijk wat voor poort u zult gaan plaatsen. Wel loont het om eerst eens hier en daar de foto’s op internet te gaan bekijken om een eerste selectie te kunnen maken. Zitten daar een aantal voor u mooie poorten tussen, ga dan nog even prijs vergelijken bij een aantal leveranciers. U zult zien dat u dezelfde poorten bij een groot aantal leveranciers kunt tegenkomen.

BRON: InfoNu.nl