Een hekwerk gebruik je om je tuin te beschermen tegen vreemden. Inbrekers wil je zeker niet in je tuin hebben, maar ook nieuwsgierige mensen zie je niet graag in je tuin rondsnuffelen. Het is dan ook belangrijk om een goed hekwerk te hebben. Dit betekent echter niet dat je hekwerk niet mooi mag zijn. Zo zie je steeds vaker een sierhekwerk waar vaak ook een sierpoort bij hoort.. Deze is naast dat het functioneel is, ook nog eens mooi. Echte kunstenaars en creatievelingen kunnen hun hekwerk nog mooier maken op veel verschillende manieren.

Bijzondere vormen

Een gemiddeld hekwerk ziet er vaak wat saai uit. Een sierhekwerk maakt dit al een stuk mooier doordat niet alles meer helemaal recht is. Er zitten dan bijvoorbeeld rondjes of mooie punten verwerkt in je hekwerk. Ontwerpers van hekwerken kunnen er ook voor kiezen om een totaal andere manier van aanpakken te gebruiken. Dit kan met alle materialen, dus ook  metalen poorten kan er erg goed uitzien door een aparte, maar leuke vorm te gebruiken. Er zijn genoeg voorbeelden op internet te vinden om je te laten inspireren voor zulk soort hekwerken.

Schildering

Een goede optie om van je hekwerk een echt kunstwerk te maken is door een schildering te maken op je hekwerk. Je hebt hier niet alleen een creatieve gedachte voor nodig, je moet ook de vaste hand hebben om een dergelijk kunstwerk goed te kunnen schilderen, want dat is lang niet altijd even makkelijk. Een schildering kan je gewoon maken op het standaard model van hekwerken met rechte spijlen en balken. De zeer goede kunstenaars kunnen een schildering zelfs een soort laten bewegen. Als ze aan de ene kant van de pijlen het zo schilderen dat er bijvoorbeeld een man naar je kijkt, en ze aan de andere kant een vrouw schilderen lijkt het net of de man die je eerst zag veranderd is een vrouw. Eigenlijk zijn het dus twee aparte schilderingen op hetzelfde gebied.

Orgineel

Een andere optie om je hekwerk een echt kunstwerk te maken is door origineel te zijn. Dat is met de bovengenoemde opties ook, maar hier wordt bedoeld om originele materialen te gebruiken. Ben je een echte skifanaat? Dan kan je bijvoorbeeld een hekwerk maken van ski’s. Een echte Nederlander kan bijvoorbeeld een hekwerk van fietsen maken. Let hierbij wel op dat het hekwerk nog functioneel is. plaats zo nodig nog een haag voor de functionaliteit. Op Hawaï zijn er bijvoorbeeld mensen die surfborden als hekwerk gebruiken. Je kan dus op vele verschillende manieren erg origineel zijn in je hekwerk.