Omheining komen in allerlei soorten: hoog of laag, open of gesloten, van hout, metaal of kunststof. Gesloten omheiningen hebben een aantal extra troeven. Ze vermijden inkijk van nieuwsgierige buren, waardoor ze voor meer privacy in uw eigen tuin zorgen. Bovendien beschermen ze tijdens frisse lente- of herfstdagen tegen een kille wind. Nog een voordeel van gesloten omheiningen is dat u ze kan accentueren met verlichting.

Wandlampen zijn ideaal om een omheining te verlichten. Welk soort wandlampen u kiest is erg persoonlijk. Sommige mensen kiezen voor een ‘downlighter’ (een armatuur dat enkel naar beneden licht geeft). Andere mensen kiezen voor een ‘uplighter’ (een lamp die naar boven gericht is). Tenslotte zijn er nog wandlampen die zowel naar boven als naar beneden schijnen.

Een nadeel van wandlampen is dat de bekabeling moet weggewerkt worden in de omheining. Dat is niet altijd mogelijk. Gelukkig is er een goed alternatief: grondspots.

Ook met grondspots kan u een tuinomheining verlichten. De spots worden aan de voet van de omheining geplaatst en zorgen van hieruit voor een lichtaccent. Dit is enkel mogelijk indien er geen hoge bloemen of planten voor de omheining staan. Is dat wel het geval, dan kiest u beter voor een spot op pin. Deze komen iets hoger en is makkelijk te richten.

Heeft u trouwens al nagedacht over de lichtspreiding van uw verlichting? Buitenverlichting met een kleine openingshoek zorgt voor een duidelijke V-vorm op de omheining. Indien u kiest voor een bredere openingshoek, is deze vorm veel diffuser en subtieler. Dit is een esthetische keuze.

Tenslotte nog een handige tip: zorg dat de verlichting voor uw omheining steeds een hoge IP-waarde heeft. Des te hoger deze waarde, des te beter het armatuur beschermd is tegen vuil en vocht.

Foto’s:

https://www.pinterest.com/pin/425449496027762214/

https://www.pinterest.com/pin/311170655475583663/

https://www.pinterest.com/pin/420242208954296870/